Starbucks till Sverige!

En glad nyhet till alla fika-älskande starbucksfans. Starbucks kommer att öppna sitt första café i Sverige, på Arlanda. Härligt!
Läs mer här; http://nyheter.se.msn.com/pengar/articlePS.aspx?cp-documentid=150365310



(Bilden lånad från www.babble.com)


Morotsbröd

Jag kör vidare på morotstemat här (: Saftigt bröd som smakar fantastiskt nybakat!

Morotsbröd

(2 runda limpor)

 

Du behöver;
5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
3 dl finrivna morötter
13-14 dl lantvetemjöl eller rågsikt
1 ägg
1/2 dl solroskärnor
1/2 msk ört/fling-salt

 1. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig.
3. Tillsätt smör, salt, honung, morötter och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 50 min.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i tre delar. Forma dem till runda bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min.
6. Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och salt. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.
7. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

 


Enkel morotssoppa

En soppa kan nog aldrig sitta fel såhär på hösten då det är mörkt, blött och kallt. Förutom att soppa oftast är billigt och lätt att göra i stor mängd så är detta ett bra tillfälle att använda sommarens morötter. Detta receptet passar då skafferiet börjar tryta (:

Enkel Morotssoppa
(5-6 personer)



Du behöver:
700 g morötter
1 gul lök
1,5 l vatten
2 buljongtärningar (grönsak)
2 vitlöksklyftor
½ dl matlagningsgrädde eller creme fraiche

1. Skala och dela morötterna och löken i mindre bitar.
2. Koka upp vattnet med två buljongtärningar och koka morötterna och löken tills dess att de är mjuka.
3. Häll bort vattnet i en annan behållare. Mosa morötterna och löken med till exempel en handmixer eller en vanlig mixer tills den blir lite puréaktig.
4. Tillsätt vitlöken och matlagningsgrädden och smaka av.
5. Tillsätt det sparade vattnet tills du får den konsistens du vill ha.

Servera gärna men en klick creme fraiche och nybakat bröd!


Chokladfestivalen

Lämnar härmed en liten bildbomb från chokladfestivalen på nordiska museumet. Jag är så sjukt mätt av choklad att jag faktiskt inte orkar skriva något så jag låter bilderna tala för sig själva. Tjohej!


Jelly Belly beans



Har ni smakat dessa? Jag brukar inte gilla sådana här små godisbönor men när jag ser dessa så tänker jag på Bertie Bott's Every Flavour Beans, ni vet dom från Harry Potter som finns i ALLA smaker (inkl. räkor, snor och liknande). Inte för att jag tycker att det låter gott och dessa bönor har inte riktigt samma makabra smakerna men det är ändå rätt fränt att testa grillade marshmallows, smörade popcorn och strawberry cheesecake. Dessutom kan man mixa smakerna och på så sätt få fram en ny smak. Vad säger ni om att ta cappuccino + cream soda + chocolate pudding och få tiramisu som resultat. Lite spännande är det allt ;)

Personligen så tycker jag att det är lite kul att smaka ett par bönor, eftersom de smakar så roligt, men tar man för många så är det inte speciellt gott längre.

Har ni testat och kommit på någon kul kombination?

Kanelbullens dag!

Så här kommer självklart ett recept på kanelbullar.
Kanelbullar
(Ca 45 st)



Du behöver:
125-150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½-1 tsk salt
1 dl socker
1-2 tsk kardemumma
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 100 g smör
½ dl socker
1-2 msk kanel

1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölk. Ljumma till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke. Häll i degspaden och rör om tills jästen är upplöst.
3. Tillsätt saltet, kardemumman, sockret och det mesta av mjölet (spara lite till utbakning).
4. Knåda kanske 5-10 minuter tills det blir en fin deg. Låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
5. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut. Smeta på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
6. Låt bullarna jäsa på bakplåt under duk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Grädda bullarna i ca 8 minuter.

Tips! Vill du göra kringlor så  fyller du bara övre halva degrektangeln med fyllning och viker sedan upp kanten över fyllningen nerifrån. Skär sedan 2 cm breda längder längs med och snurra dem till lösa knutar som du lägger i bullpapper. Jäs och baka som ovan.


Ben & Jerry's Halfbaked

Idag hade jag och min basgrupp en redovisning om Ben & Jerry's och deras arbete med CSR - företagets sociala ansvar i samhället. Vi lyckades nästan övertyga dom allihopa om att Ben & Jerry's tillverkar en snäll glass. Ni vet väl säkert att det finns flera glassar som är fairtrade-märkta och att dom skänker pengar till välgörenhet. Men visste ni att dom bara använder frigående ägg och mjölk från kor som inte får tillväxthormoner. Dom tillverkar dessutom sina förpackningar av 95% (har jag för mig) återvinningbart material. Snacka om en snäll glass ;)




Okej, nu lät jag väldigt reklamig, jag vet. Vi får skylla på att glassen jag åt nyss var så god så att jag blev helt till mig! Denna på bilden ovan är nog min favorit. Jag hade glömt hur god den var! Mums!

Vilken glass är er favorit?

Kålpudding

Ett recept som passar säsongen. Jag känner mig så himla duktig när jag lyckas laga säsongsanpassad mat och jag tycker att det är något man ska sträva efter i det mån det går, för miljöns skull. Denna kålpudding blev jättegod (även fast jag alltid är lite skeptisk mot köttfärs) och den tycker jag absolut att ni borde testa.



Kålpudding
(4 personer)



Du behöver:
1 litet till mellanstort kålhuvud
2 msk sirap
400 g köttfärs
2 dl vatten
1 tsk salt
peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Strimla och tvätta kålen. Använd ej roten.
3. Bryn kålen i smör i en stor stekpanna (eller stek i omgångar).
4. Salta och peppra efter smak. Tillsätt sirapen och ta från värmen. Häll hälften av kålen i en ungsfast form så att det täcker botten.
5. Blanda köttfärsen med vattet, salt och peppar. Lägg köttfärsen över kålen.
6. Lägg över den sista kålen över köttfärsen.
7. Ställ in i ugnen i ungefär 45 minuter.

Servera med potatis och lingonsylt!


Ett gott skratt förlänger livet ll



En liten unge med sköna moves. hur söt som helst!

RSS 2.0