Blåbärsbröd

Jag kör vidare på tema blåbär. Detta bröd blev riktigt saftigt och gott!




Blåbärsbröd

(16 bullar)




Du behöver;

2 dl blåbär

1/2 liter vatten

1 msk matolja

3 dl grahamsmjöl/dinkelmjöl

1 dl solroskärnor

1/2 dl linfrön

1/2 tsk salt

25 g jäst

ca 8 dl vetemjöl


1. Häll blåbären i en degbunke.
2. Koka upp vattnet och slå över bären.
3. Blanda i olja, dinkelmjöl, kli, linfrön, salt, jäst och en del av vetemjölet.
4. Arbeta degen och tillsätt resten av mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen slät men ganska lös. Är blåbären färska eller upptinade så kan det behövas mer mjöl. Låt jäsa 30-60 minuter.
5. Forma bullar, ca 16 st. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs bullarna ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda mitt i ugnen 12 minuter i 250 grader.


Sia glass - Sorbet blodapelsin och ingefära

Iförrgår hade vi glasskalas hemma hos en kompis och en av glassarna vi åt var Sia sorbet med smak av blodapelsin och ingefära, vilket jag aldrig har smakat förut. Jag måste säga att jag verkligen tyckte om den! Jag som inte ens är ett stort fan av blodapelsin över huvudtaget förälskade mig snabbt i glassen (liksom alla andra som smakade på den då). Ingefärasmaken framträder lite lagom i glassen och smaken av blodapelsin är ganska mild. Det var helt enkelt en himla bra kombination.


Blåbärspaj

Igår var det faktiskt min lillebror som hade varit ute och plockat blåbär och sedan bakat en paj till familjen. Riktigt, riktigt god blev den!



Blåbärspaj
(4 personer)



Du behöver:
2½ dl vetemjöl
ca 1 dl strösocker
½ tsk bakpulver
150 g smör
2 msk vatten

Fyllning:
3 dl blåbär
½ dl socker

1. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Dela smöret i bitar och häll i det i mjölblandningen tillsammans med vattnet.
2. Arbeta snabbt ihop degen och låt den stå i kylen i ca 15 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Tryck ut halva degen i en pajform och grädda den i ugnen i 175 grader i ca 8 minuter.
4. När pajskalet är klart så ska det fyllas med blåbär. Strö sedan över sockret.
5. Resten av degen ska användas som lock. Man kan antingen knåda ut hela degen och lägga på eller så trycker man ut små bitar för hand och pusslar sedan ihop det.
6. Grädda pajen i 175 grader i 20 minuter mitt i ugnen.

Servera tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.


Rabarbermarmelad med smak av ingefära

(2 burkar)

Du behöver:
1 kg rabarber
1 tumstor färsk ingefära
½ vaniljstång
Saft av en citron
½ dl vatten
1 kg syltsocker

1. Skölj, skala och finfördela rabarbern. Skiva ingefäran mycket tunt. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången (både frön och stång ska användas).
2. Blanda allt utom syltsockret i en tjockbottnad kastrull och koka utan lock i ca 15 minuter.
3. Tillsätt syltsockret och rör om. Koka utan lock i ett par minuter. Ta bort skummet.
4.Ta bort från värmen. Lyft ur den halva vaniljstången och låt marmeladen svalna något. Stoppa in ett fat i frysen. Denna kan du sen använda för att kolla om marmeladen är klar. Lägg upp lite varm marmelad på fatet och dra ett sträck genom marmeladen. Om den inte flyter ihop igen så har den kokat färdigt.

 Man kan färga marmeladen med karamellfärg om man vill. Häll i marmeladen i täta och desinficerade burkar.

(Receptet kommer från A piece of cake av Laila Lindholm).


Önskemål och förslag?

Har ni några önskemål på något ni vill ha upp på min blogg? Jag har definitivt inte slut på idéer och recept men det är alltid roligt att få höra vad ens läsare skulle vilja ha (:

Jag hoppas att ni får en fin kväll!


Loka likes passion - Flirty Apricot

Idag testade jag den sista av de tre loka likes passion-smakerna, Flirty Apricot.
Den slår definitivt inte ut min favorit Red-hot strawberry, var inte heller godare än den med passionsfrukt men jag har faktiskt smakat sämre smaksatta vatten ändå. Den känns rätt artificiell och för mig funkar den bara inte riktigt.


Frukost

Mums! Bärfrukost med blåbär, smultron, äpplee och filmjölk. Oh så gott!!
Passa på att gå ut i skogen och plocka blåbär och smultron, de är riktigt fina just nu!


(Bilden är googlad från kryckan.webblogg.se)

Bröd av en påse mjöl

Lantbröd med valnötter (av en påse mjöl)
(2-3 limpor eller 40 bullar)



Du behöver;
100 g jäst
12 dl vatten
1 dl olja
1 ½ msk salt
2 kilo lantvetemjöl eller vetemjöl
Solroskärnor/valnötter

1. Finfördela jästen i en stor bunke. Ljumma vattnet och häll över jästen tillsammans med oljan. Rör tills jästen löst sig.
2. Tillsätt salt, nötter och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
3. Jäs under duk i 45 minuter.
4. Ta upp degen och forma till önskad form.
5. För limpor: Låt jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Sänk temperaturen till 225 grader när du sätter in brödet i ugnen. Grädda dem på nedersta falsen i 35 minuter.
För bullar: Jäs i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
6. Låt svalna på galler under duk.


Matmuffins

Smidiga muffins som passar bra som matsäck eftersom de är lika goda varma som kalla. De går också utmärkt att ha som tillbehör till en större måltid eller buffé.



Mumsiga matmuffins med chorizo, soltorkade tomater och fetaost

 
(ca 12 st, tar ungefär 40 minuter att göra, inklusive ugnstid.)



3 dl (180 g) vetemjöl
1½ dl (90g) grahamsmjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 ägg
½ dl olja
1 ½ dl filmjölk eller naturell yoghurt
Några soltorkade tomater
1 Chorizo
150 g fetaost
Basilika

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
3. Tillsätt ägg, olja, filmjölk/yoghurt och arbeta snabbt ihop till en deg.
4. Fördela degen i muffinsformar (gärna placerade i en muffinsplåt för att få fin form och stabilitet).
5. Hacka soltorkade tomater och skär chorizon och fetaosten i små kuber. Tryck ned dessa i muffinsarna. Krydda med basilika ovanpå.
6. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.


Svensk sommar...

...med regn, värmeböja och lata dagar. Nu har jag varit riktigt, riktigt dålig på att uppdatera. Jag ska försöka skärpa mig. Har ju hunnit med mycket under de senaste veckorna som bara har rasat förbi. Vi har bakat muffins, bröd och varit ute och plockat smultron och blåbär. Man borde verkligen passa på när smarrigheterna finns där ute i skogen.


Jag hoppas att ni har en riktigt fin sommar!


RSS 2.0