Kolakakor av bovete med dajm

 
Ytterligare ett recept som jag försökt göra glutenfritt. Bovetemjölet ger en egen smak på kakorna vilket gör att de inte riktigt smakar som vanligt kolakakor, men goda är dom i alla fall (: Grundreceptet (fast med vetemjöl) kommer även härifrån från hovkonditorn.blogspot.se.
 
 
100 g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk sirap
2 3/4 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
Valfri mängd Daim
 
1. Ställ in ugnen på 175 grader.
2. Blanda smör, socker, vaniljsocker, sirap, mjöl och bakpulver i en skål.
3. Hacka dajm i mindre bitar. Arbeta in daimkrosset i degen (spara lite till garnering).
4. Dela degen i 3 lika stora bitar. Rulla ut bitarna till fingertjocka längder, lika långa som plåten. Platta till längderna lite och strö över daimkross.
5. Grädda i mitt av ugnen ca 15 minuter. Skär kakorna i bitar medan de är varma, låt svalna på plåten.

Lakrits- och citronkaka

Sockerkaka med smak av saltlakrits och citron som jag bakade till min födelsedag. Receptet kommer från hovkonditorn.blogspot.se.
 
 
200 g mjukt smör/margarin
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 ägg
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 matsked vaniljsocker
Rivet skal från 1 citron
4 tsk citronsaft
50 g turkisk peppar
3 msk vispgrädde
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa en två-liters kakform.
3. Vispa smör och socker. Tillsätt äggen ett i taget och vispa väl.
4. Kombinera mjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda ner i smeten.
5. Ta 1/3 av smeten och lägg i en annan skål. I 2/3 av smeten blanda i citronskal och -juice.
6. Krossa turkisk peppar i en mixer eller lägg dem i en fryspåse och krossa med en kavel. Koka upp grädden i en kastrull och rör i godissmulet. Koka i några minuter på låg värme under omrörning tills smulorna är upplösta. Blanda lakritsblandningen i 1/3 av smeten.
7. Fyll kakformen först med citronsmeten och sedan med lakritssmeten. För en kniv genom smetarna så att de blandas en aning.
8. Grädda i 50-55 minuter i nedre delen av ugnen.

Chokladtryffeltårta

150 g smör/margarin
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl (eller glutenfritt mjöl/bovetemjöl för glutenfritt)

Tryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet.
3. Bred ut smeten i en smord och bröad (OBS, om kakan ska vara glutenfri kan man använda glutenfritt mjöl/kokos runt formen istället) rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten. Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta.
5. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Bred den över kakan.

Strö över mandelflarn, pinjenötter eller kanel över kakan när den stelnat. Allra godast är kakan om den får stå i kylen över natten, men det fungerar med någon timme också. Jag brukar även göra mintkaka med samma recept genom att tillsätta pepparmintessens i tryffeln.

RSS 2.0