Chokladsnittar

Chokladsnittar
(ca 25 st)



Du behöver:
125 g smör eller margarin
1 dl socker
1 ägg
2,5 dl mjöl
2,5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa socker och smör vitt och poröst.
3. Vispa i ägget och de torra ingredienserna.
4. Rulla degen till tre längder och lägg på plåten.
5. Platta ut längderna. Pensla med lite ägg och strö över pärlsocker.
6. Sätt i ugn i ca 15 minuter.
7. Skär längderna i sneda bitar medans de är varma och låt sedan svalna.


Hemmagjord müsli/start

Hemmagjord müsli/start



Du behöver:

2 dl havregryn
2 dl rågflingor
2 msk linfrön
½ dl valnötter
½ dl vetekli
1 dl russin

1 dl vatten
1 msk honung
1 msk olja
1 msk sirap
1 msk kanel

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda alla ingredienser i första spalten utom russin.
3. Blanda de andra ingredienserna separat i en mindra skål. Häll sedan över det i skålen med de första ingredienserna.
4. Bre ut på ett bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 20 minuter. Rör om då och då.
5. Låt svalna ordentligt när de är utplockade ur ugnen. Tillsätt russin.


Lätta lunchsoppan

Lätta lunchsoppan (grönsakssoppa)
(4 portioner)


Du behöver:
1 l vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
4 potatisar
3 morötter
½ purjolök


1. Koka upp ca 1 l vatten men två tärningar grönsaksbuljong.
2. Skiva potatisar, morötter och purjolök i tunna skivor. Lägg i det kokande vattnet.
3. Låt koka ca 20 minuter eller tills morötterna och potatisarna blivit mjuka.
4. Tillsätt valfri smaksättning om det behövs (jag tyckte att det var tillräckligt god bara som den är).

Ät gärna tillsammans med någon skiva bröd.


Ugnspannkaka med bacon och purjolök

Ugnspannakaka med bacon och purjolök
(6 portioner)

 

Du behöver:
1 paket bacon
½ purjolök
4 ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
½ tsk salt

1. Strimla bacon och lägg i en liten långpanna eller en stor ungsfast form. Ställ i ugnen i 225 grader i 5 minuter.
2. Skär purjolök och lägg ovanpå baconet.
3. Blanda ägg, mjölk, mjöl och salt i bunke. Häll över baconet och purjolöken. Ställ i ugnen i ca 30 minuter.

Servera gärna med lingonsylt och någon god morot eller kålsallad.


Ratatouille med kidneybönor


Ratatouille med kidneybönor
(ca 6-8 portioner)


Du behöver:
1 squash
1 aubergine
1 röd paprika
1 gul paprika
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
3 msk olja
2 burkar krossade tomater
salt och peppar + ev starkare krydda efter smak (chili?)
1 burk kidneybönor

1. Hacka grönsakerna i önskad storlek och finhacka vitlöken.
2. Fräs i olja i kastrull (utan att grönsakerna får färg).
3. Tillsätt de krossade tomaterna och låt sjuda i cirka 30 minuter.
4. Krydda efter smak och tillsätt kidneybönorna.

Serveras med till exempel pasta eller ris, med eller utan annat tillbehör såsom kött.


RSS 2.0