Mys med nyponsoppa

I helgen var vi uppe i dalarna och åkte skidor. Efter skidåkningen satt vi i stugan och åt varm nyponsoppa med mandelbiskvier och vaniljglass. OH så gott!



Ett litet besök till Leksandsknäckes fabriksbutik och en fin bild från skidbacken.

Jag har precis insett att....

...gröt är en himla trevlig frukost eftersom att det att variera så mycket. Havregryn, rågmjöl, havrekli, grahamsmjöl, mannagryn, müsli - valet är ditt! Dessutom går det att blanda ner massa god torkad frukt och toppa med färsk frukt/bär och mjölk. GOTT!

Grundrecepten kan variera lite med olika mjöler och gryn men rent generellt kan man utgå från 2½ dl vatten, 1 dl gryn och lite salt för en portion.

Vad brukar ni variera er gröt med?

Landet brunsås, del 1.

Såg någon det nya matprogrammet Landet brunsås på svt2? Jag måste säga att trots att det kändes ganska oseriöst så var det rätt underhållande att se på. Men vi kanske behöver ett matprogram som är lite flummigt? Det har varit så många program där man klagat på att allt är fel, regeringen borde ändra på ditten och datten (vilket de i många fall borde göra) men detta program kändes mer som ett upplysningsprogram.

Detta avsnitt handlade om varför Sverige äter som vi gör nu, varför vi anammar så många olika matkulturer. Någon ekonomisk doktor menar att det helt enkelt är vad Sverige gör. Vi följer alltid alla möjliga trender som kommer från London, Paris och New York. Någon annan menade att det kan bero på att Sverige utvecklats så mycket under så kort tid och att för oss är allt nytt spännande. Sedan pratade de också om hur genuin den exotiska maten vi äter egentligen är. De tog upp exemplet Taco och hade bjudit in Mexicos ambassadör på middag där hon pratade om vilka tillbehör som inte liknar vad de äter som taco i mexico. "Äkta Vara"-gubben var förstås också där och påpekade hur lite avokado det var i Santa Marias Guacamole dip jämfört med äkta guacamole (men den skillnaden hoppas jag verkligen att alla redan känner till!).
 
Programmet var lite rörigt så det är lite svårt att återberätta programmet. Något jag däremot tyckte saknades var att de inte pratade om den svenska husmanskosten (som jag definitivt tycker är en del av vår matkultur), utan påstod att den internationella maten som vi äter idag är vår matkultur. 

Saffransskorpor

Saffransskorpor
(cirka 40 st)

Du behöver:
100 g smör
1 g saffran
2 st ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
Ev. 1.5 dl hel sötmandel

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
5. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
6. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
7. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
8. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).


Baconlindade dadlar i ugn

Strax innan jul vad hela familjen i Oman (beläget på arabiska halvön, enda landet i världen som börjar på O) och innan jag åkte hem köpte vi med oss dadlar. Hemma i Sverige finns det ju alltid dadlar att köpa runt jul men de brukar ofta vara så torra tycker jag. Dessa var typ ihopkleggade i en vakumförpackning. Okej, nu låter det inte värst gott kanske men de är SJUUKT goda och saftiga.


Date crown heter de så om ni av någon anledning skulle stöta på dessa så tycker jag att ni ska köpa (om ni tycker om dadlar såklart ;) )

Här kommer iaf ett lite udda recept med dadlar. Jag tycker personligen att dadlar är godast att äta som dom är men detta är perfekt som tapas eller annan plockmat.



Baconlindade dadlar i ugn
(16 st)

Du behöver:
Ett paket bacon
16 urkärnade dadlar
Ev. tandpetare

1. Dela ett baconpaket på mitten (så att det blir ungefär 16 skivor) och linda in de urkärnade dadlarna. Använd eventuellt våtlagda tandpetare för att hålla allt på plats.
2. Placera på en ugnsfast form och placera i ugnen i 225 grader i cirka 10 minuter eller tills baconet börjar bli lite krispigt.

Tänk på att dadeln är väldigt varm när den kommer ut ur ugnen.


RSS 2.0