Flygande Jakob

Igår var det en lång dag i skolan så då ville jag äta något lätt och snabblagat. Vi beslöt oss för att göra flygande jakob främst eftersom vi redan hade de flesta ingredienserna men också för att det är så himla enkelt att göra! Här kommer ett klassiskt recept;


Flygande Jakob
(Tidsåtgång: ca 40 minuter varav 20 minuters arbete)


För 2 portioner behöver du;
1 kycklingfilé
½ paket bacon
2 bananer
½ dl jordnötter
2,5 dl Milda lätt (eller vilken grädde som helst)
2 msk tomatpuré
Chilisås efter smak
Peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär kycklingen i mindre bitar och stek i smör/margarin tills det nästan är klart. Tillsätt skuret bacon och stek tills de är ganska krispiga och tills kycklingen är ordentligt genomstekt (inte rosa inuti). 
3. Skär bananerna. Häll bananerna, kycklingen och baconet i en ugnsfast form. Strö över jordnötterna.
4. Blanda grädden (milda lätt), tomatpurén och chilisåsen och lite peppar. Häll blandningen i ugnsformen.
5. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter så att allt blir varmt.

Servera med ris och grönsaker.

 

Järn

Den senaste veckan har jag haft värsta crawings efter smörgåsar med leverpastej. Mmm, ett polarbröd med leverpastej och saltgurka.... eller ännu bättre, en dubbelvikt tunnbrödssmörgås med leverpastej. TUSAN VAD GOTT!

Leverpastej är som ni säkert redan vet en ganska bra järnkälla. Enligt de svenska näringsrekommendationerna så bör järnintaget uppnå 15 mg per dag för en kvinna i fertil ålder. Varför behovet är högre då kan ni säkert lista ut.

Jag lekte lika med mitt dataprogram för att se hur mycket man kan äta av olika livsmedel för att nå upp till dagsrekommendationen av järn. Man bör väl inte äta såhär men det kan vara kul att se hur olika järnkoncentrationen är.

Livsmedel

Mängd

Blodpudding

80g

Sesamfrön

100g

Mörk choklad >70%

100g

Leverpastej

190g

Köttbullar

1kg

Kyckling

1,7kg


Kom ihåg att kroppen enklare kan utnyttja hem-järn - järn som finns i animalier. Det gör att även fast leverpastej kanske innehåller mindre järn totalt så är det ändå sånt järn vi kan utnyttja bättre så 190g leverpastej kommer då att ge oss mer järn än 100g mörk choklad (även fast de flesta av oss säkert hellre äter 100 g choklad). I Mörk choklad finns dessutom kalcium som hämmar järnupptaget.

För mer information kan jag rekommendera att ni kikar in på Livsmedelsverkets hemsida; www.slv.se.

Smoothie med hallon, blåbär och banan

Idag är nog den enda dagen på hela veckan som solen har tittat fram och tror ni inte att jag har jobbat hela dagen!? Segt! Som tur är så fick jag gå ut med en hund vid lunch så lite solsken och frisk luft fick jag. Arbetsdagen avslutades med en mycket spännande fia med knuff-match som jag till slut vann. Visst låter det som att jag har ett jätteslitigt jobb? ;)

Efter jobbet så fixade jag ihop en liten smoothie till mellanmål. GOTT!


Smoothie med hallon, blåbär och banan



Du behöver:
2 dl vaniljyoghurt
1 banan
0,5 dl blåbär
0,5 dl hallon

MIXA OCH NJUUUUT!

Jordnötssmör

Okej, helt seriöst, jordnötssmör är ruskigt smarrigt! Jag tror att min kära kursare, Mikaela, har smittat av sig lite. Hon är nämligen lite beroende av jordnötssmör (bland annat). Så pass att det var vad hon fick av mig i födelsedags present.
Jag blev sugen på att försöka göra eget jordnötssmör, jag menar, hur svårt kan det vara egentligen? Busenkelt var det!

Jordnötssmör


Du behöver:
Saltade eller osaltade jordnötter
ev. olja och salt

Häll i matberedare och låt den blanda ordentligt tills jordnötterna blivit en massa. Känns den för torr så kan man tillsätta lite olja.

Har du osaltade jordnötter så kan det krävas att man tillsätter lite salt men jag tycket att det fungerar lika bra med saltade nötter (lättare att hitta i affären dessutom!).


Glassjakt i huvudstaden

Idag var Mikaela och jag inne i Stockholm. Vårt första och främsta mål var att besöka Ben and Jerry's glassbar i gamla stan. HERREGUD vad gott det var!



Mikaelas glass (till vänster) bestod av; Chunky Monkey, Vanilla Caramel Fudge och Phish Food. Min strut innehöll Chocolate fudge, Chunkey Monkey och Baked Alaska. De var verkligen jättegoda! Mums!

Förutom att äta glass så hann vi kolla runt i affärer, göra en taxichafför grinig genom att gå på fel sida av vägen och sitta i ett par timmar på John Chris och snacka skit. Nu protesterar min kropp. Här ska vilas resten av kvällen!

Mikaelas lilla gröna

De flesta som smygläser min blogg hittade troligtvis hit genom Mikaelas matblogg men för er som har hittat hit på annat vis rekommenderar jag att besöka den bloggen. Mikaela är min mat-galna kursare och vän vars blogg är supermysig och proppfull med goda, nyttiga och fantasifulla recept! Så, vad väntar ni på? ;) Låt er inspireras!

365 saker du kan göra



Satt och skumläste http://www.365saker.se/ för första gången idag. Rätt rolig blogg måste jag säga. Nr 122; Gör något du skäms för tyckte jag var riktigt rolig! I texter föreslår dom bland annat att man kan prata med en främling på bussen eller sjunga högt. Jag tycker  att sånt där är så himla roligt! Nu är jag verkligen inte en sån som gör så själv, jag är alldeles för feg, men jag önskar att jag vågade. Det känns som att det gör vardagen lite roligare. Det behöver ju inte vara något superpinsamt, bara något som blir roligt. Alla tycker väl att det är roligt med folk som kan bjuda på sig själva.

Monty Pyton - The silly walk (http://www.youtube.com/watch?v=wippooDL6WE)

Vad är det roligaste och pinsammaste du har gjort bland folk?

Chocolate Chips Cookies

I helgen fick jag lite bakmani och fick för mig att baka en massa kakor som jag kunde ta med mig på möhippan. Detta är en av kakorna jag bakade;  




För cirka 12 kakor behöver du:

100 g smör
1 dl brun farin
½ dl ljus sirap
½ tsk bikarbonat eller 1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
½ krm salt
75 g mörk choklad
0,75 dl sötmandel

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skär smöret i småbitar och rör smör, sirap och farinsockret poröst.
3. Rör ned ägget.
4. Blanda mjöl, bikarbonat, salt och vaniljsocker. Rör ned i smeten.
5. Grovhacka mandel och choklad. Rör ned i smeten.
6. Klicka ut smeten på bakplåtspapper. Grädda i ugn i 12-15 minuter.


Möhippa i Humlegården

Igår var jag på möhippa i Stockholm där vi spenderade ett par timmar i Humlegården på Östermalm. Jag kan inte minnas att jag varit där förut men det är verligen en himla mysig park!  Vi började med att smaska i oss en supersmarrig pastasallad med feta och kassler och till det baguette med färskost och god dricka. Vi spelade också kortspel, kubbspel och fixade en obligatorisk utskämning av bruden. Supertrevlig dag verkligen!



Har ni någon favoritpark i Stockholm?

Supersmarrigt snabbröd

Världens enklaste och godaste bikarbonatbröd som jag ofta gör hemma. Grundreceptet kommer från Renée Voltaire men receptet går att variera som man känner för det. Låter man brödet vila över natten blir det som allra godast. Även den ovane i köket kan lyckas med detta!




Du behöver:
2 dl havregryn
5 dl vetemjöl/grahamsmjöl/dinkelmjöl
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl grovt hackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
4 dl naturell yoghurt/filmjölk
3 msk honung
1 st äpple
Blandade frön till topping



1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda alla ingredienser utom fröna.
3. Lägg bakplåtspapper i en brödform och häll sedan ned smeten. Strö fröna ovanpå smeten.
4. Grädda på nedersta valsen i cirka 80 minuter. Kontrollera om det är färdigt med en brödpinne, är det torrt så är brödet klart.


Tryffeltävling

www.kalasgott.blogg.se hittade jag en rolig tävling från www.tryffelshop.se. Gå in och tävla ni också!

Läkerol


Jag är en liten sucker för läkerol. Senast på tentan åt jag upp en hel påse under provet. Det är så galet gott! Jag är allra svagast för de som innehåller lakrits. Det spelar nästan ingen roll vad den andra smaken är för det blir lika gott ändå. Den senaste jag smakade, Lakrits/persimon, är nog den godaste hittils. Vilken tycker ni är godast?


Hönökaka

Hönökaka är faktiskt inget som vi ätit speciellt mycket hemma under min barndom så det är inget jag har någon större smak-erfarenhet av. När jag bodde i England så jobbade jag ett tag hos en svensk tjej och varje gång hon åkte hem till Sverige för att besöka sin familj så laddade hon väskan med hönö-kakor. När jag flyttade ifrån henne för att komma hem till Sverige igen så lämnade jag ett recept på Hönökaka till henne. Hönö-kaka är så himla enkelt och gott att göra så jag tänkte att det kanske kunde stilla lite av Sverige-abstinensen (: Här är i alla fall det enkla receptet:




Du behöver (till åtta kakor):
4 dl grahamsmjöl + ca 8 dl vetemjöl
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1½ tsk salt
2 msk sirap

1. Smält fettet i en kastrull och häll i mjölken. Ljumma till 37 grader.
2. Dela sönder jästen i en stor bunke och rör ut den med degspadet.
3. Tillsätt salt, sirap och nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig deg, knåda ordentligt!
4.  Jäs under bakduk i ca 60 minuter.
5. Knåda degen lite lätt på ett mjölat bakbord. Dela dem i åtta bullar som du sedan kavlar ut till ca ½ cm tjocka runda kakor. Använd en kruskavel eller nagga dom med en gaffel så att de inte får blåsor under gräddningen.
6. Lägg på bakplåtspapper på en plåt och täck med bakduk i ca 15 minuter.
7.  Grädda i ugnen ca 5 minuter i 250-275 grader.
8. Låt svalna på galler.


Marmite


"Marmite - you either love it or hate it"

Det andra anledningen till att vi besökte The English Shop igår var att vår Marmite (www.marmite.com) var slut. Marmite är gjort av jästextrakt och är en biprodukter från öltillverkning och är rik på B-vitaminer. Det ska vara passande för både vegetarianer och veganer. Marmite har en mycket speciell smak. Produktens slogan är "love it or hate it"  och så är det verkligen. Jag tror att det är få människor som äter det bara för att det är "okej".

Har ni smakat Marmite? Älskar du det eller hatar du det?

Äntligen Aero!

Idag var jag och min mamma i Söderhallarna och besökte The English Shop (www.englishshop.se). Jag bodde där hösten 2007 och älskar verkligen landet. Främsta orsaken till att vi ville besöka affären är att vi både är löjligt förtjusta i Aero Pepparmint, den gröna chokladen. Egentligen tycker jag att det är lite att fuska när man går dit och köper den när det egentligen bara är godis man kan köpa i England men vi kände helt enkelt att det var dax för den nu.


"Have you ever felt the bubbles melt?"

Detta är nog en av mina absoluta favoritchoklader! Har ni någon favorit?

Jäst

Nu när jag skrivit lite om vad man kan använda när man bakar utan jäst så tänkte jag att det mest logiska är ju att skriva lite random bak-info om jäst också.


Jäst används som tidigare nämts som hävningsmedel när man bakar bröd, dvs det som gör att degen jäser och blir större. Jäst består av en speciell sorts svamp vars huvudsakliga uppgift är att förjäsa socker till koldioxid och etanol (och det är bildningen av koldioxid som får degen att växa). När man bakar söta degar så finns det är annan jäst (den röda) som består av en annan jäststam.

Jäst lever alltså främst på socker. Anledningen till att man ofta tillsätter en liten del socker i bröd-degar beror på att man helt enkelt hjälper jästen att komma igång lite snabbare. Sockret som man tillsätter är ganska obetydligt i näringsammansättningen och sötman på brödet i den färdiga produkten (när det tillsätts i en sådan liten mängd just för jästen skull) eftersom att sockret använts och blivit koldioxod och etanol istället. Väljer man att inte tillsätta något socker i degen så är inte det heller något problem. Jästen kan med hjälp av sina egna och mjölets enzymer bryta ned protein till glukosmolekyler (socker) som jästen sedan använder, men detta tar oftast lite längre tid.

Jästen trivs bäst i 38-40 graders värme så det är därför ganska viktigt för jäsningen skull att degspadet inte är för kallt när man bakar.

Smoothie med mango, ananas och vanilj

Smoothie är inte bara vansinnigt gott utan är också både snabbt och enkelt att göra och passar perfekt till både fika och ett snabbt mellanmål. En smoothie har oändligt många varianter och idag testade jag en tropisk variant.
Till sommaren föredrar jag att använda frysta frukter och bär för att få smoothien så iskall och svalkande som den bör vara, men färsta frukter är både lite mer näringsrika och oftast lite godare!


Till ett stort glas behöver du:
2 dl yoghurt med vaniljsmak
0,5 dl mango
0,5 dl ananas
Ett par isbitar

Mixa och njuut!


Att baka med andra hävningsmedel än jäst

Ibland är man sjukt sugen på att baka och kan hitta alla ingridienser man behöver förutom en viktig sak, jäst!
Som alla vet så finns det fler hävningsmedel man kan änvända som till exempel bakpulver, men när kan man använda det egentligen?


Bakpulver passar bra när man gör mjuka och hårda kakor med hög socker- och fetthalt och när man vill ha snabbakat mjukt bröd som till exempel scones. När man bakar med bakpulver så kan degen jäsa lite i rumstemperatur men den största delen av koldioxid (som gör att degen växer) bildas när degen är i ugnen.

Bikarbonat används oftast när man har någon sur ingridiens i smeten (som till exempel lingon eller filmjölk). "Bikarbonatbröd" är just ett sådant snabbröd som oftast innehåller något surt (filmjölk/yoghurt) där man anväder bikarbonat. Anledningen till att man ska ha något surt i degen beror på att natriumkarbonaten (som finns i bikarbonat) avger en lutaktig smak som inte är önskvärd.
En tesked bikarbonat brukar kunna bytas mot två teskedar bakpulver.

Hjorthornssalt (som jag by the way alltid har trott hetat hjortronsalt) använder man i bakverk då man vill ha en spröd konsistens som tex drömmar eller mandelkubb. Detta bakverk brukar oftast gräddas i höga temperaturer och det beror på att det ammoniak som finns i hjorthornsaltet ska försvinna.


Eftersom dessa tre produkter inte är färskvaror på samma sätt som jäst så brukar i alla fall jag alltid ha det i mitt skafferi, ifall att bak-abstinensen tar överhanden.

Chokladscones

Chokladscones
En sconesvariant som passar till frukost på sängen eller när man bara är sugen på något speciellt. Lika busenkelt att göra som vanliga scones. Är man väldigt lat så kan man köpa sconesmix och bara blanda ned grovhackad choklad men personligen tycker jag att det är både roligare och godare att göra dem själv.



För 6 st runda kakor behöver du:

7 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
½ dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
100 g mörk choklad

Ugnen 250 grader.
1. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och socker (råsocker passar jättebra!) i en bunke.
2. Tärna smöret och nyp ihop de torra ingredienserna.
3. Vispa ägg och mjölk.
4. Blanda allt till en deg.
5. Platta ut degen till ca 3 cm tjocka cirklar på en bakplåt. Skär två skåror i ett kryss över cirkeln för att förenkla brytningen av sconesen när de är gräddade.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.


Vill man piffa till dom yttligare så kan man ha strössel eller pärlsocker på sconesen men med chokladen så finns en risk att de blir för söta.



(Grundreceptet är hämtat ur "A Piece of Cake av Leila Lindholm)


Chokladbollar

Hej och välkommna till min bakblogg!
Jag vet att det finns FULLT med bakbloggar på internet men jag har länge känt mig sugen på att skaffa mig en egen så nu är det dax.



Jag inleder med det busenkla klassiska receptet på;

Chokladbollar (ca 30 stycken)



Du behöver:
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 msk vanillinsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk starkt kaffe
pärlsocker, kokos eller strössel till garnering

Blanda alla ingredienser och rulla små bollar. Rulla sedan bollarna i den garneringen som du tycker är godast eller vackrast!




RSS 2.0