Vörtbröd

Julebröd från Arla Köket!


Vörtbröd
(2 limpor)


Du behöver:
50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska (33 cl) porter
250 g kesella
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1 krm malda kryddnejlika
50 g russin
19-20 dl russin

1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till 37 grader.
3. Häll degspaden (se ovan.) över jästen. Tillsätt kesellan, sirap, salt, kryddor, russin och blanda.
4. Tillsätt större delen av mölet och arbete degen kraftigt tills den blir blank, smidig och släpper från bunkens kanter.
5. Låt degen jäsa övertäckt i 45 min.
6. Arbeta ihop degen och dela i två delar. Baka ut till ovala bröd och lägg de på en plåt täckt med bakplåtspapper. Täck och låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Grädda ugnen i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.

Lammstek med rödvinsky

I måndags hittade jag lite lammstek till bra pris i mataffären och kände dessutom att jag hade tid att laga något lite "lyxigare". OBS att detta är min första stek men jag tyckte att den blev mycket god och var väldigt enkel att göra (:


Lammstek med rosmarin och vitlök samt rödvinsky
(4-5 portioner)


Du behöver:
1 kg urbenad lammstek
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
rosmarin
salt
peppar

potatis
morötter
olivolja
salt
rosmarin

rödvinssky:
skyn från steken
2 dl rödvin
1 msk socker
1 msk soja

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Gnid in steken med olivolja.
3. Skala och skär vitlöksklyftorna i smala skivor. Stick in en vass kniv i steken på flera ställen och peta sedan in vitlöksbitarna där.
4. Gnid in steken i salt, peppar och rosmarin efter smak och tycke.
5. Sätt in lammsteken i ugnen i ca 1½ h. Stekens innertemperatur ska nå mellan 65-70 grader beroende på hur rosa man vill att köttet ska vara.
6. Medans köttet är i ugnen kan man börja tvätta och skiva potatisen och morötterna. Lägg i en ugnsfast form och blanda med olja, salt och rosmarin. Ställ in i ugnen i ca 40 minuter.
7. När köttet är klart, linda in det i aluminiumfolie och låt vila i 30 minuter.
8. Vinsky: koka upp vin, socker, soja och skyn från steken.

RSS 2.0