Cheesecake med pepparkaka och glögg

Jag fick en cheesecakebok i julklapp och detta receptet var det jag fastnade för först! Luktar verkligen juligt och ser jättevacker ut!


Cheesecake med pepparkaka och glögg



Du behöver:
150 g pepparkakor
2 msk smält smör

400 g cream cheese
1½ dl strösocker
2 msk maizena
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 dl creme fraiche

2 tsk gelatinpulver
2 dl glögg

1. Placera en ungsform med ungefär två cm vatten i botten på ugnen och sätt ugnen på 175 grader.
2. Krossa pepparkakorna till smulor och blanda med det smälta smöret. Tryck sedan ut blandningen i en springform med löstagbar kant (ca 14 cm diameter). Grädda 10 min i ugnen och låt sen svalna.
3. Vispa creme cheese mjuk med elvisp och blanda sedan ner socker, maizena och vaniljsocker. Vispa ner äggen ett i taget och till sist creme fraichen.
4. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 50 minuter. Kontrollera att den är färdiggräddad genom att skaka lite på formen. Den ska vara relativt fast. Låt svalna.
5. Hetta upp glöggen och tillsätt gelatinpulvret (alt. rör ut gelatinpulvret i 2 msk kokande vatten och tillsätt det sedan i glöggen. Jag tyckte att det inte riktigt funkade men läs på gelatinförpackningen för säkerhetsskull!). Låt svalna (i kylskåp går snabbast) tills blandningen blir tillräckligt fast för att skeda/hälla upp på kakan.
6. Låt kakan stå i kylskåpet över natten.


(Receptet kommer från Cheesecakes av Cheryl Lindblad)


Rocky Road

Julgodis!!


Rocky Road
(ca 20 st)

Du behöver:
600 g mörk kvalitetschoklad
2 påsar dumlekola
2 nävar minimarshmallows
3 dl saltade jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

1. Dela dumlen i mindre bitar.
2. Smält chokladen i vattenbad.
3. Blanda alla ingredienser med den smälta chokladen.
4. Häll ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper och lägg kakan i kylskåp tills den stelnat.
5. Skär kakan i bitar.
6. Frossa!!

(ur leila bakar)


RSS 2.0