Spenatenchiladas med kyckling och fetaost

En av mina paradrätter som hela familjen absolut älskar!


Spenatenchiladas
(6 rullar)



Du behöver;
1-2 kycklingfiléer
salt och peppar
½ paket bacon
6 st tortillabröd.
300 g fryst spenat (hackad/blad spelar ingen roll)
1 röd lök
1 paket fetaost
1 burk krossade tomater
Riven ost att gratinera med

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Tina spenaten.
3. Skär kycklingen och baconen i små bitar. Stek tills de är genomstekta. Salta och peppra efter smak men tänk på att baconet är rätt salt i sig.
4. Placera ut tortillabröden på ett rent bort. Raklångt i mitten på brödet ska du placera finhackad lök, kyckling- och baconröran, spenat och smula ut fetaosten.
5. Rulla ihop tortillabröden och placera dom bredvid varandra i en ungsfast form.
6. Häll på en burk krossade tomater. Strö över riven ost.
7. Låt stå i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills den har fått en fin färg på ytan.


Ett fint avslut på sommaren

Är nyligen hemkommen från semester på Teneriffa. Efter att ha jobbat hela sommaren så hade vi egentligen tänkt åka motorcykel upp till dalarna men när vi såg att smhi spådde 13 grader och regn så tappade vi suget. Istället hittade vi en sista minuten-resa till Teneriffa och dagen efter åkte vi.

Supertrevligt hotell med en av de största stränderna precis utanför. Härligt!

Nu är det dax att inse att sommaren snart är över och börja ta tag i inköp av kurslitteratur inför skolstarten som närmar sig alldeles för snabbt. Längtar redan tills nästa sommar!


Ännu fler matbloggar

Tycker du liksom jag att det är kul att läsa matbloggar? Kika då in på www.matbloggar.com och hitta ännu fler härliga bloggar om mat och bakning!

Svartvinbärssaft

I veckan fick jag plocka en hel hög med svarta vinbär hos en kund på jobbet. Jag kunde inte komma på så mycket annat att göra med bären än saft och gele, två saker som jag aldrig själv testat innan men som jag helt klart velat pröva, så då blev det så. Jag blev överraskad över hur lätt det faktiskt är att göra saft. Synd att man inte är ett så stort saft-fan i övrigt, men det kan alltid bli en bra present! Dessutom känner man sig så himla duktig när man nyttjar resurserna som faktiskt bara finns där ute i trädgården (:



Svartvinbärssaft

Till en liten sats (ca 5 dl) behöver du;
1 l (ca 500 g) svarta vinbär
3 dl vatten
3 dl socker
ev 1/2 krm natriumbensoat

1.Lägg bären, som inte behöver rensas först, i en gryta.
2.Häll på vattnet och låt koka upp.
3.Låt koka i ca 10 min. Tryck bären med en sked på grytans kanter eller pressa med en potatismosare så att all saft rinner ur bären.
4.Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna i ca 30 min. Försök sedan pressa ut så mycket saft som möjligt utan att bärens frön följer med.
5.Mät den avrunna saften och häll tillbaka i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
6.Ta grytan åt sidan och skumma väl. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Blanda ner konserveringsmedlet i saften.
7.Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna.
8.Förvara saften kallt.


Chokladbiskvier

Min favorit av kafékakor har alltid varit chokladbiskvier. Den sega mandelmassan och krämiga innehåller är såå gott. Jag har länge velat försöka mig på att baka sådana själv och nu i veckan fick jag äntligen tummen ur. Jag kan varna för att det krävs mycket tålamot för det tar sin tid och det är inte helt lätt att få till det som man vill. Som ni ser på bilden så blev de inte så värst snygga (fast de ser i alla fall hembakade ut säg ;) ) men jag kan lova er att de smakade precis som på kaféerna!

Chokladbiskvier

(ca 20 stycken)


Du behöver:
Biskvibottnar:
250 mandelmassa
1.5 dl strösocker
2 st ekologiska äggvitor
Smörkräm:
1 st äggvita
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st nypa salt
0.5 st citron, saften
250 smör
125 mörk kvalitetschoklad 70 %
Till doppning:
150 g mörk kvalitetschoklad 70 %



1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna.

3. Spritsa ut 20 stycken rundlar på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda biskvibottnarna tills de har fått en fin gyllene yta. Tar kanske mellan 13-17 minuter.


Smörkräm och doppning:

5. Blanda äggvita, strösocker, vaniljsocker, salt och citronsaft i en ren rostfri bunke. Rör till sockret har löst upp sig.

6. Vispa till maräng över ett vattenbad (i bunke över kokande vatten).

7. Tag av bunken från värmen och vispa med elvisp tills marängen blivit helt kall.

8. Klicka ner rumstempererat mjukt smör lite i taget och vispa krämen luftig i cirka 15 minuter.

9. Smält chokladen och låt den svalna, rör ner den i krämen.

10. Bred krämen på undersidan av biskvierna med en palett eller slickepott. De ska bli toppiga.

11. Låt stelna i kyl eller frys.

12. Smält choklad till doppning i ett vattenbad.

13. Doppa eller pensla biskvierna så att smörkrämen täcks i choklad och låt dem stelna på ett bakplåtspapper.


Singoalla Lakrits

Nu har jag äntligen testat den nya smaken på Singoallakexen, lakrits. Den är precis som den vanliga singoalla, förutom att gelen i mitten är med lakritssmak och inte någon fruktsmak. Jag tyckte faktiskt inte att detta kex var någon höjdare. Visst, den smakar lakrits men smaken är inte värst framträdande egentligen. Jag tror att man hade lyckats bättre om den hade haft ännu mer smak. Jag menar, det är väl bara lakritsälskare som köper kexen och då hade det ju inte skadat om kexen hade smakat mycket lakrits för det är ju vad man vill ha.


RSS 2.0