Kladdkaka med vit choklad

Jag gjorde denna kaka för ett par veckor sedan och den blev en stor hit hemma! Busenkel att göra och konsistensen blir lite som att man har mandelmassa i smeten (vilket man inte har). Riktigt, riktigt smarrig och somrig! Receptet kommer från den underbara boken "Två systrars söta" av systrarna Eisenmann. Glad midsommar!

Kladdkaka med vit choklad




Du behöver:
150 g vit blockchoklad
150 g smör eller margarin
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 tsk citronskal

Creme fraice-glasyr
2 dl creme fraice
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

granatäpple, hallon eller blåbär (eller andra bär) till garnering.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med avtagbar kant.
2. Smält chokladen och smöret i ett vattenbad. Låt svalna litet.
3. Blanda de torra ingredienserna. Blanda i smör och chokladblandningen och tillsätt därefter äggen och citronskalen. Blanda tills det blir en jämn och fin smet.
4. Häll upp i den bröade formen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt kakan svalna.
5. Till glasyren blandas creme fraicen, florsockret och vaniljsockret till en jämn kräm som sedan bredes på kakan. Dekorera med bär eller frukt.


After Eight-tårta

En supergod tårta som jag och tjejerna gjorde på vår svullarkväll efter att vår kurs FEK A var klar. Kan inte påstå att vi gjorde vårt bästa för att få den att bli så snygg som möjligt men god blev den absolut! Personligen tycker jag att kakan är som allra bäst om det får stå ett par timmar eller över natten.

After Eight-tårta



Du behöver:
250 g mörk choklad
175 g smör
2 tsk snabbkaffe
2 dl socker
4 ägg
1 ½ tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
½ dl maizenamjöl

Glasyr

25 g smör
¾ dl vispgrädde
200 g After Eight

 

1. Sätt ugnen på 175˚C. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter. För en glutenfri tårta; mjöla med majsena.
2. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner i en rymlig kastrull. Klicka ner matfettet och smält på svag värme under omrörning. Ta kastrullen från värmen och låt svalna något.
3. Krossa kaffet så att det blir riktigt finmalet. Rör ner sockret, äggen och kaffepulvret i chokladsåsen och rör smeten slät.
4. Blanda samman resten av ingredienserna och sikta ner i smeten. Rör till slät konsistens.
5. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 50 – 60 min. Prova med en sticka, kakan får gärna vara lite kladdig i mitten. Ta ut kakan och låt den svalan i formen.
6. Koka upp smöret och grädden till glasyren, ta från värmen och rör i mintplattorna. Rör tills chokladen smält och glasyren är slät och blank. Lossa kakan ur formen och lägg den på ett serveringsfat.
7. Bre glasyren jämnt över kakan. Servera med vispgrädde.


Kycklinglasagne

Jag har en bok som heter "Nyttigt som in i norden" där vi hade bestämt att vi skulle testa lite recept. Vet dock inte om lasagne är så nyttigt, men bättre än vanlig lasagne blev det nog. Antalet lasagneplattor blev färre eftersom kycklingsåsen tog så stor plats och kycklig har bättre fettsammansättning än vad köttfärs har. Detta plus att man har i lite majs och paprika i rätten gör väl att den kanske blir lite mer "nyttig" än den klassiska lasagnen. Men vem har sagt att allt måste vara så nyttigt jämt ;) God blev den i alla fall och omväxling förnöjer (:



Kycklinglasagne
(4-6 portioner)

Du behöver:
½ paket lasagneplattor
2 msk olivolja
500 g kycklingfilé
1 lök
1 liten burk majs
1 paprika
2 burkar krossade tomater
1 vitlöksklyfta
½ tsk sambal oelek
salt och peppar
100 g strimlad ost

Vitsås
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 tsk salt
 

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär kycklingfilén i små bitar och finhacka lök och paprika.
3. Stek upp kycklingen i olivoljan i en stor stekpanna tills den är genomstekt. Häll i de krossade tomaterna, löken, paprikan, en vitlöksklyfta, majsen, sambal oeleken, salt och peppar i stekpannan. Låt puttra medans du gör vitsåsen.
4. Smält margarinet i en kastrull. Vispa ner mjölet tills det blir en jämt smet. Späd ut med mjölken. Låt koka upp och sedan puttra i minst tre minuter (såsen tjocknar och mjöl-smaken försvinner efter tre minuter).
5.Lägg ut ett lager lasagneplattor i en ugnsfast form. Häll på ett lager kycklingsås och därefter vitsås. Gör nya lager tills vitsåsen börjar ta slut. Avsluta då med lasagneplattor och vitsås. Strö lite strimlad ost på toppen och in i ugnen i 30-40 minuter.


Äppelkanelmuffins med smuldeg

Äppelpaj i muffinsformat! Saftiga och goda. Är man lite lat så kan man spritsa i äppelmos i mitten av muffinsen istället för de stekta äpplena, men då missar man den goda "stekta äpplen"-doften i köket. Enjoy!

Äppelkanelmuffins med smuldeg

(ca 20 stycken små muffins)



Du behöver:
100 g smör
2 dl mjölk
2 ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

4 stora äpplen
2 tsk kanel
1 msk socker
2 msk smör

75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smör och tillsätt mjölken.
3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
4. Rör ner smörvätskan.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Rör ner i blandningen.
6. Skala och hacka äpplena i småbitar. Stek dem mjuka i smör. Tillsätt socker och kanel. Om äpplena torkar ut vid stekning så kan man tillsätta lite extra vatten. Låt svalna.
7. Rör ned äpplena i smeten.
8. Fyll muffinsformarna till ¾.
9. För att göra smuldegen så blandar du bara all ingredienser och sedan nyper ihop det med händerna tills det är ordentligt blandat.
10. Sätt lite smuldeg ovanpå alla muffins.


Marshmallowsgodis med kokos och cornflakes

Än en gång ett busenkelt godisrecept att bjuda på. Ingredienserna kan varieras lite efter smak och tycke - blir lika enkelt och smarrigt ändå!



Marshmallowsgodis med kokos och cornflakes



Du behöver:
2 dl riven kokos
1 dl grovt hackad mandel
1 påse marshmallows 280 gram
50 g smör eller margarin
6 dl cornflakes (vanliga eller bran, kan varieras)

1. Rosta kokos och mandel i en torr stekpanna.
2. Smält matfettet i en kastrull och rör ner marshmallows så att de också smälter.
3. Ta av kastrullen från plattan och blanda ned kokos, mandel och cornflakes.
4. Bred ut smeten i en form med bakplåtspapper i. Platta till smeten så att den blir kompakt. Kyl och skär därefter i fyrkanter.


RSS 2.0