Nässelbröd med oliver

Jag har aldrig använt nässlor till annat än nässelsoppa förut men eftersom mamma hade fryst in lite nässlor och dessutom behövde ett bröd bakat tills dagen efter så vad jag ju helt enkelt tvungen att testa detta receptet. Brödet blev riktigt, riktigt gott! Man känner sig också lite duktig som smaksätter brödet med något man plockat från trädgården, något som man dessutom ofta gnäller på. Det blev sjukt smarrigt med lite bregott på. Ni måste helt enkelt testa!



Nässelbröd med oliver


För två limpor behöver du:
50 g jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
1 dl finklippta späda nässlor
8 - 10 gröna hackade oliver
2 dl grahamsmjöl
11 - 12 dl vetemjöl special


1. Ljumma vattnet till 37 grader och lös upp jästen i det.
Blanda ner övriga ingredienser och arbeta degen
blank och smidig.
2. Låt degen jäsa i 60 minuter..
3. Knåda upp degen och forma 2 bröd. Lägg dem på bakplåtspapper och låt jäsa 30-40 minuter. Efter halva tiden skåras bröden med en vass kniv. Sätt samtidigt ugnen på 250 grader.
4. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 200 grader.
5. Grädda bröden i 40 minuter eller till de fått lagom
färg och känns färdiga.


Lakrits- och chokladcookies

Samma dag som Mikaela, Anna och jag lagade sushi så provade vi också fram ett recept på lakritscookies som jag nu tänkte dela med mig av. Dom blev precis så sega som vi ville ha dem och är man tokig i lakrits så borde man absolut testa dessa!

Lakrits- och chokladcookies



För cirka 20-25 kakor behöver du;

115 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
1 dl muscavadosocker
1 dl ljus sirap
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 ¾ dl vetemjöl
¾ tsk salt
200 g grovhackad mörk blockchoklad
3 msk kakao
1 påse turkisk peppar

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smöret och muscavadosockret så att det blir poröst. Vispa sedan ner sirapen och ägget.
3. Blanda ned vaniljsocker, bakpulver, mjöl, salt och kakao.
4. Hacka chokladen och krossa lakritskaramellerna (en mortel är bra!).  Blanda sedan ned i smeten.
5. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
6. Sätt in i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.


Appropå bufféer

Vart har ni ätit den godaste buffén?

Som jag sa förut så älskar jag frukostbufféer. Den godaste frukostbuffén jag har varit på är när jag var på Bosön för många år sedan. Där fanns massa nötter, torkade frukter, ägg tillagade på olika vis och olika flingsorter etc. Jag tror att jag gillade deras buffé så mycket eftersom den är så genomtänkt. Bosön är en idrottsanläggning på Lidingö utanför Stockholm där många utan Sveriges elitidrottare tränar. För att en elitidrottare ska kunna prestera maximalt så ska också kosten vara bra och som alla vet är frukost en väldigt viktig måltid under dagen. Så tio av tio med toasters till Bosöns frukostbuffé med andra ord ;) 


Hemma igen

Nu är jag hemma igen och ni ANAR inte hur mycket mat jag har lyckats få i mig. Middagsbuffé, frukostbuffé och sedan lunchbuffé. Efter lunchbuffén var jag dessutom bortbjuden på middag så där var det ju bara att försöka klämma i sig lite mat för att vara artig. Det värsta jag vet är när någon tror att man är petig med maten så det var bara att försöka äta och se glad ut.

Bäst på resan var nog middagsbuffén. Det fanns massa fisk och skaldjur som jag älskar. Lax i alla dess former och olika räk/kräftröror. Sjukt gott! Sedan fanns det även kyckling, oxfilé, potatisgratäng och annat gott.

Någon jag brukar se fram emot är frukostbuffén. Jag älskar när det finns massa olika müsli med torkad frukt, nötter, aprikoser, torkad banan etc. Tyvärr var väl inte frukosten på den här båten värst speciell, men det gör inget, jag var så mätt ändå ;)

I övrigt så badade vi på soldäck, dansade på kvällen och bara latade oss i hytten. Vädret var fint ända tills vi kom tillbaka till Stockholm där regnet bara ÖSDE ner (vilket det fortfarande gör...).

Nu hoppas jag på lite vackert väder så att man får njuta av solen innan semestern är över. Jag hoppas att ni har haft en fin helg!


Båtresa

Nu ska jag iväg på båtresa och äta massa gott så det blir ingen uppdatering på ett litet tag. Håll tummarna för att jag slipper blir sjösjuk!

Hoppas ni får en härlig helg!

Mumsiga fikonbollar med mandel och aprikos

Efter påskveckan fick jag för mig att jag skulle försöka undvika socker under en längre tid. Eftersom jag inte kunde hålla mig från att baka så var det till att ta reda på lite sockerfria smarrigheter. Dessa fikonbollar blev jättegoda! Det bästa är att de inte går åt lika fort som vanliga chokladbollar heller eftersom man blir lite mer mätt av dessa. Testa!!




Fikonbollar (ca 15 st)


Du behöver:
200g fikon
75g aprikoser
100g mandel

Grovhacka fikon och aprikoser och skålla mandeln. Blanda i matberedare till önskad konsistens. Bollarna är lika goda att ätas som de är eller rullas i kokos.


Konsten att välja rätt fett... (I)

...till bakning.

Det vanligaste man använder och det som oftast ger mest och godast smak är smör. Ska kakan verkligen bli ultimat så är enligt mig smör bäst. Bakar du småkakor som ska bli spröda så är också då smör det bästa alternativet då det är hårt i rumstemperatur.

Smör, den "äkta varan", består av, som ni säkert redan vet, mycket mättat fett (det är därför det är så hårt) och enligt flera studier har man kommit fram till att mättat fett kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Mättat fett finns inte bara i smör utan i allt fett, bara i olika stor mängd. 

I vissa recept, som i mjuka kakor, kan man ibland byta ut det hårda fettet mot flytande margarin eller olja. Det man ska komma ihåg då är att kakorna också blir mjukare och ibland kan de till och med ha svårt att hålla ihop. Fördelen med att använda flytande fett i bakning är att andelen mättat fett blir lägre. Vill man använda olja istället för smör så är 1 dl ungefär 100 g. Ännu en sak att tänka på om man vill baka med olja är att INTE välja olivolja, såvida man inte vill att det ska smaka oliv såklart. Det är bättre att välja olja som inte smakar så mycket, till exempel raps- och solrosolja (eller matolja som är en kombination av de två).

Margarin eller matfettsblandingar gå såklart också att använda vid bakning men som sagt, ju mer flytande det är desto mjukare och ostadigare blir kakan.

Inget fett är ju egentligen fel eller rätt. Däremot kan vissa fetter lämpa sig olika bra beroende på vad man vill ha för resultat. Vill man absolut inte använda smör så får man helt enkelt testa sig fram och se vilket fett som passar bäst

Morotskaka

Kakan blev så god att den nästan tog slut innan jag hann fota den...



Morotskaka

För en kaka behöver du;
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1½ tsk kanel
1 tsk kardemumma
½ tsk malen ingefära
1 nypa salt
1½ dl olja (inte oliv)
4½ dl rårivna morötter
Smör och ströbröd till formen

Creme cheese lime frosting:
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av en lime
100 g philadelphiaost

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner i ägg/sockersmeten.
4. Blanda ner oljan och de rivna morötterna.
5. Häll i en smord och bröad kakform.
6. Grädda i ugnen i ca 1 h. Kakan ska inte vara kladdig.

Vispa ihop alla ingredienser till frostingen och bre på den svala kakan.

(Receptet kommer ursprungligen från "a piece of cake" av Leila Lindholm)


Så gott!!

Mmm, morotskaka är så fruktansvärt gott. Man kan nästan föräta sig på det. Men det gör ju inget, det innehåller ju morötter som är nyttigt, eller hur!? ;)
Nu ska jag återgå till min kaka. Ville bara skriva hur GOTT det var. Jag återkommer självklart med recept senare!

Somriga hallonbullar med vit choklad

Jag hittade ett recept på http://hemmahoskikan.blogg.se/ som såg jättesmarrigt ut och bestämde att jag skulle testa att baka det. Jag tyckte liksom att kombinationen hallon, vit choklad och fint väder inte kunde gå fel. 



Hallonbullar med vit choklad - ca 20 st.



Grunddeg vetebröd:

50 gram jäst
100 gram smör

3 dl mjölk
50 gram jäst

1 ägg (rumstempererat)

1/2 dl ljus sirap

2 krm salt

10 - 11 dl vetemjöl


Fyllning:

1 dl hallonsylt

100 gram vit choklad (plus 75 gram till dekoration)

100 gram hallon

1 ägg till pensling


 

1. Smula jästen i en bunke. 
2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt degvätskan bli fingervarm. 
3. Tillsätt degspadet i jästen och lös upp jästen.

4. Tillsätt ägget, sirap, salt och nästan allt mjöl.

5. Knåda ordentligt till en smidig och blank deg.

6. Låt jäsa under bakduk på dragfri plats 30 - 40 min, till dubbel storlek. 

7. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta den smidig.

8. Kavla ut till en platta ca 30x40 cm.

9. Bred på sylten. Grovhacka chokladen och strö över den och hallonen.

10. Rulla ihop och skär i tjocka skivor.

11. Sätt bullarna i pappersformar på en plåt och låt jäsa till dubbel storlek ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

12. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

13.Grädda i mitten av ugnen 5 - 10 min.


Smält den vita chokladen i ett vattenbad och ringla över bullarna. Man kan även dekorera med ett par hallon eller pärlsocker.

Jag hoppas att ni får samma sommarkänsla som jag fick av detta recept.


Sveriges nationaldag



Ha en trevlig dag och var försiktiga i trafiken!

Häng ut ett färglatt lakan i fönstret och fira mångfalden (läs mer; http://www.nationaldagenifärg.se)

Jordnötssås

Jag fick önskemål om ett recept på jordnötssås så här kommer det. Jordnötssås är jättegott till bland annat kyckling och jasmineris och finns ofta som tillbehör vid Thailänska resturanger.

Tips; Var försiktig med sambal oeleken så att det inte blir FÖR starkt (vilket jag lyckades med en gång...väldigt, väldigt starkt!!)


Jordnötssås
(Tillagningstid cirka 20 minuter)

För 4-6 personer behöver du:
2 dl salta jordnötter eller ½ dl jordnötssmör crunchy
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1½ tsk curry
2 dl kokosmjölk
1 tsk sambal oelek
1 tsk ingefära
1 msk soja


1. Finhacka jordnötterna i en mixer. (Låt dem inte bli malda!)
2. Skala och finhacka löken och pressa vitlöken. Fräs i oljan några minuter och tillsätt sedan curry. Låt curryn fräsa med någon minut.
3. Häll i kokosmjölk, sambal oelek, ingefära, soja och farin. Sjud i 5 minuter. Tillsätt jordnötterna och låt dem bli genomvarma.




Loka likes passion - Red hot strawberry

Nu har jag sommarlov! Åh så skönt! Får hoppas att man får lite fint väder innan jag börjar jobba. Idag har det bara varit regn och det är ju så sjukt tråkigt så nu sitter jag här och väntar på att det ska bli ett litet uppehåll så att man kan komma ut en sväng.

Har ni smakat någon av de nya Loka likes passion-smakerna? Jag har redan hunnit få en favorit. Red hot strawberry är en med smak av jordgubb och chili, vilket är en kombination som man stöter på lite då och då och som ger en ganska spännande smak. Man kan tycka att det låter konstigt, men det funkar faktiskt riktigt bra!


Läkerol Cactus

Alla mina tuggumin är slut (igen) så nu var det dax att köpa nytt (igen). Denna gången ville jag testa Läkerol Cactus. Gillar man Festis Cactus och Läkerols vanliga tuggisar med cactus smak så gillar man nog dessa med. De smakar starkt och smaken håller i sig länge (ett stort plus!). Helt ärligt ska jag säga att de smakade lite skumt i början just eftersom att de var så starka men man vande sig fort och vid nästa tillfälle så tänkte man inte på det. Licourice/raspberry är fortfarande en favorit men denna funkar den också (:


Glassfrosseri

Igår gjorde jag och Mikaela vad vi så länge längtat efter, frossade glass! Vi köpte två byttor med Sia glass, en med citron och lakrits och den andra med smak av tiramisù. Båda glassarna var väldigt goda och man kände väldigt tydligt att de var gräddglassar. Citronglassen var god men jag tycker om de där riktigt sura citronglassarna (som man brukar kunna köpa som kulglass) så lite mer sprutt i glassen hade jag nog velat ha. Lakrits och citron är ju en ganska vanlig kombo så det var det verkligen ingen fel på (speciellt inte för en som älskar lakrits).


Den andra glassen med smak av Tiramisù var också god, speciellt bitarna av kex och choklad! I övrigt så var den inte så extraordinär men glass kan ju aldrig vara fel en solig dag!

Läkerol rasberry/licorice



MMM... den är så GOD! Smakar som godis och smaken försvinner inte riktigt lika fort som andra sånna tuggummin tycker jag. Smaskens!

Mat och musik

I fredags hade Mikaela, Anna och jag sushi + bakkväll. Sushin blev hur god som helst och kakorna nästan ännu godare (recept kommer upp senare). Efter att vi smockat i oss all gick vi ut på en nation för att kolla på Florence Valentin.







Peace!


RSS 2.0