Semlor

Semlor
(15-20 st)

Du behöver:
75 g smör
2,5 dl mjöl
25 g jäst
1 krm salt
½ dl socker
7,5 dl mjöl
1 tsk kardemumma

1 ägg till pensling


1. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till fingervarmt (37 grader).
2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter.
4. Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand.
5. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.

Skär av en bit av toppen till ett lock. Gröp ur en bit av bullen och blanda med lite mjölk och mandelmassa. Lägg sedan tillbaka blandningen. Vispa grädde och lägg på. På med locket och strö lite florsocker över. Ät (:


RSS 2.0