Vörtbröd
Julebröd från Arla Köket!
Vörtbröd
(2 limpor)

Du behöver:
50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska (33 cl) porter
250 g kesella
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1 krm malda kryddnejlika
50 g russin
19-20 dl russin
1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till 37 grader.
3. Häll degspaden (se ovan.) över jästen. Tillsätt kesellan, sirap, salt, kryddor, russin och blanda.
4. Tillsätt större delen av mölet och arbete degen kraftigt tills den blir blank, smidig och släpper från bunkens kanter.
5. Låt degen jäsa övertäckt i 45 min.
6. Arbeta ihop degen och dela i två delar. Baka ut till ovala bröd och lägg de på en plåt täckt med bakplåtspapper. Täck och låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Grädda ugnen i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Vörtbröd
(2 limpor)

Du behöver:
50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska (33 cl) porter
250 g kesella
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1 krm malda kryddnejlika
50 g russin
19-20 dl russin
1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till 37 grader.
3. Häll degspaden (se ovan.) över jästen. Tillsätt kesellan, sirap, salt, kryddor, russin och blanda.
4. Tillsätt större delen av mölet och arbete degen kraftigt tills den blir blank, smidig och släpper från bunkens kanter.
5. Låt degen jäsa övertäckt i 45 min.
6. Arbeta ihop degen och dela i två delar. Baka ut till ovala bröd och lägg de på en plåt täckt med bakplåtspapper. Täck och låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Grädda ugnen i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Kommentarer
Trackback