Jäst

Nu när jag skrivit lite om vad man kan använda när man bakar utan jäst så tänkte jag att det mest logiska är ju att skriva lite random bak-info om jäst också.


Jäst används som tidigare nämts som hävningsmedel när man bakar bröd, dvs det som gör att degen jäser och blir större. Jäst består av en speciell sorts svamp vars huvudsakliga uppgift är att förjäsa socker till koldioxid och etanol (och det är bildningen av koldioxid som får degen att växa). När man bakar söta degar så finns det är annan jäst (den röda) som består av en annan jäststam.

Jäst lever alltså främst på socker. Anledningen till att man ofta tillsätter en liten del socker i bröd-degar beror på att man helt enkelt hjälper jästen att komma igång lite snabbare. Sockret som man tillsätter är ganska obetydligt i näringsammansättningen och sötman på brödet i den färdiga produkten (när det tillsätts i en sådan liten mängd just för jästen skull) eftersom att sockret använts och blivit koldioxod och etanol istället. Väljer man att inte tillsätta något socker i degen så är inte det heller något problem. Jästen kan med hjälp av sina egna och mjölets enzymer bryta ned protein till glukosmolekyler (socker) som jästen sedan använder, men detta tar oftast lite längre tid.

Jästen trivs bäst i 38-40 graders värme så det är därför ganska viktigt för jäsningen skull att degspadet inte är för kallt när man bakar.

Kommentarer
Postat av: stina

nej de är underbart :) men skönt att vara hemma i lugnet också :P

2009-05-08 @ 09:57:20
URL: http://kittygitty.blogg.se/
Postat av: SANDRA

sv; det låter som en bra idé:)

2009-05-08 @ 14:32:27
URL: http://saowi.blogg.se/

- Observera att det är copyright på bilderna

- Lämna gärna en kommentar och ha en bra dag (:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0