Att baka med andra hävningsmedel än jäst

Ibland är man sjukt sugen på att baka och kan hitta alla ingridienser man behöver förutom en viktig sak, jäst!
Som alla vet så finns det fler hävningsmedel man kan änvända som till exempel bakpulver, men när kan man använda det egentligen?


Bakpulver passar bra när man gör mjuka och hårda kakor med hög socker- och fetthalt och när man vill ha snabbakat mjukt bröd som till exempel scones. När man bakar med bakpulver så kan degen jäsa lite i rumstemperatur men den största delen av koldioxid (som gör att degen växer) bildas när degen är i ugnen.

Bikarbonat används oftast när man har någon sur ingridiens i smeten (som till exempel lingon eller filmjölk). "Bikarbonatbröd" är just ett sådant snabbröd som oftast innehåller något surt (filmjölk/yoghurt) där man anväder bikarbonat. Anledningen till att man ska ha något surt i degen beror på att natriumkarbonaten (som finns i bikarbonat) avger en lutaktig smak som inte är önskvärd.
En tesked bikarbonat brukar kunna bytas mot två teskedar bakpulver.

Hjorthornssalt (som jag by the way alltid har trott hetat hjortronsalt) använder man i bakverk då man vill ha en spröd konsistens som tex drömmar eller mandelkubb. Detta bakverk brukar oftast gräddas i höga temperaturer och det beror på att det ammoniak som finns i hjorthornsaltet ska försvinna.


Eftersom dessa tre produkter inte är färskvaror på samma sätt som jäst så brukar i alla fall jag alltid ha det i mitt skafferi, ifall att bak-abstinensen tar överhanden.

Kommentarer
Postat av: Jenna

Vilken härlig bakblogg du startat :)Den är absolut värd att provas om du inte redan hunnit göra den? Finns massor med annat roligt på quorns hemsida!

2009-05-06 @ 22:46:37
URL: http://jennas.blogg.se/

- Observera att det är copyright på bilderna

- Lämna gärna en kommentar och ha en bra dag (:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0