Konsten att välja rätt fett... (I)

...till bakning.

Det vanligaste man använder och det som oftast ger mest och godast smak är smör. Ska kakan verkligen bli ultimat så är enligt mig smör bäst. Bakar du småkakor som ska bli spröda så är också då smör det bästa alternativet då det är hårt i rumstemperatur.

Smör, den "äkta varan", består av, som ni säkert redan vet, mycket mättat fett (det är därför det är så hårt) och enligt flera studier har man kommit fram till att mättat fett kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Mättat fett finns inte bara i smör utan i allt fett, bara i olika stor mängd. 

I vissa recept, som i mjuka kakor, kan man ibland byta ut det hårda fettet mot flytande margarin eller olja. Det man ska komma ihåg då är att kakorna också blir mjukare och ibland kan de till och med ha svårt att hålla ihop. Fördelen med att använda flytande fett i bakning är att andelen mättat fett blir lägre. Vill man använda olja istället för smör så är 1 dl ungefär 100 g. Ännu en sak att tänka på om man vill baka med olja är att INTE välja olivolja, såvida man inte vill att det ska smaka oliv såklart. Det är bättre att välja olja som inte smakar så mycket, till exempel raps- och solrosolja (eller matolja som är en kombination av de två).

Margarin eller matfettsblandingar gå såklart också att använda vid bakning men som sagt, ju mer flytande det är desto mjukare och ostadigare blir kakan.

Inget fett är ju egentligen fel eller rätt. Däremot kan vissa fetter lämpa sig olika bra beroende på vad man vill ha för resultat. Vill man absolut inte använda smör så får man helt enkelt testa sig fram och se vilket fett som passar bäst

Kommentarer

- Observera att det är copyright på bilderna

- Lämna gärna en kommentar och ha en bra dag (:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0