Linfrölimpa med lingon
Linfrölimpa med lingon
(två limpor)
Du behöver;
5 dl + 5 dl vatten
1 ½ dl linfrö
1 ½ dl dinkelflingor
5 dl rågmjöl
50 g jäst för söta degar
2 dl lingonsylt
2 tsk salt
2 tsk hel kummin
ca 18 dl vetemjöl
1. Koka upp 5 dl vatten.
2. Lägg linfrö, dinkelflingorna och rågmjölet i en stor bunke med vatten. Häll i det kokade vattnet. Låt stå i ca 60 minuter eller tills blandningen är fingervarm.
3. Ljumma 5 dl vatten (37 grader) och lös jästen i vattnet. Häll ned det i den fingervarma skållningen.
4. Tillsätt lingonsylt, salt, kummin och det mesta av vetemjölet.
5. Arbeta degen ordentligt. Jäs under duk i minst 45 minuter.
6. Arbeta ihop degen och dela den i två delar. Knåda/kavla ut degen till två stora rektanglar som du sedan rullar ihop och viker in kanterna på.
7. Lägg dom på en plåt och låt jäsa i 40 minuter under duk.
8. Sätt ugnen på 200 grader.
9. Grädda brödet på nedersta falsen i ungefär 35 minuter. Låt svalna på galler under duk.
vad fin din blogg är sanna. blir helt galet sugen på all mat :)
vad fin din blogg har blivit :D
Var ju bara tvungen att testa!
Hittade inga dinkelflingor på lillbutiken så det blev havregryn istället.
Trodde att det skulle bli för sött då jag gör min lingonsylt på mormors vis med MYCKET MYCKET socker. Men detta bröd blev bara jättemumsigt!!